Inspirerande hållbara företag inom besöksnäringen
Hållbarhet är en nyckelfråga idag, även inom besöksnäringen. Undersökning visar att så många som 76% av resenärerna uppger att de skulle vilja resa mer hållbart och 43% är villiga att betala extra för resealternativ med en hållbarhetscertifiering.
Några intressanta företag har gått före och satsar verkligen på hållbarhet som en del av sin affärsidé. Då vi på Fjällbyrån också vill dra vårt strå till stacken har vi en hållbarhetspolicy som du gärna får kopiera om du inte har någon.
För att inspirera fler att bidra har vi nu tagit fram den här inspirerande artikeln med några utvalda företag inom besöksnäringen som vi tycker gör ett extra bra jobb med sitt hållbarhetsarbete. Och det handlar ju inte bara om att arbeta hållbart, glöm inte att också kommunicera ert hållbarhetsarbete.
Hornuddens trädgård, Södermanland
Hornuddens trädgård är en riktig förebild och tänker på hållbarhet i alla steg, från att de värmer upp sitt växthus med sjövärme, till att matrester och toalettavfall mals ner och blir till finfin gödning som något år senare används som jord. Men de vill även erbjuda en mötesplats med schysta måltider och goa inspirerande samtal. Deras mission är att utgå från ledorden trovärdighet, utveckling och uthållighet. Sedan 1988 har de odlat ekologiskt och idag finns restaurang, andelsträdgård och gårdsbutik, även boende i sjöstugan. Karin & Co jobbar också aktivt med social hållbarhet vilket är en faktor vi inte får glömma. Spana bland annat in Hornuddens hållbarhetsrapport.
Woods & Water, Östergötland
Linda Staaf är en förebild för hållbarhet inom besöksnäringen, hon är föregångare på många sätt. Hon säger själv att hon grubblar mycket och utifrån grubbleriet kommer hennes hållbarhetsdriv och det är vägen som företaget Woods & Water har växt fram. Hur kan vi göra vårt fotavtryck på jorden mindre? Linda och hennes guider cyklar eller går för att möta upp grupper, de satsar på kvalitativ guidning med berättelser och ärliga samtal i skog, mark och på sjö. Woods & Water existerar för att bidra med sin kraft för att framtida generationer ska få så goda förutsättningar som möjligt att leva ett gott liv i samklang med naturen och dess resurser. Spana in deras hemsida vettja!
Skoogs Krog Bistro Deli och Logi, Härjedalen
I destination Funäsfjällen ligger en av fjällvärldens bästa krogar, Skoogs krog. Det är familjen Bertilsson som driver stället och har en dröm att bli självförsörjande, det är utmanande i odlingszon 7–8 men det är den idéen genomsyrar allt de gör. De har odlingar runt om i Funäsdalen och på bergets sydsluttningar odlar de potatis, rotfrukter, kål och kryddor. De köper kött och fisk från lokala gårdar i Härjedalen, porslin från lokala hantverkare och grönsaker och mjöl från gårdar i Jämtland. Den energi som inte täcks av solcellerna på taket är förnyelsebar, de stöper om ljus, städar med linoljesåpa och jobbar mycket med återvunnet material, köper de något nytt ska vara producerat på ett hållbart sätt. Dessutom lagar de väldigt god mat. Läs mer här. Pssst.. Även Skoogs Krog har en hållbarhetspolicy på hemsidan.
UrNatur, Östergötland
UrNatur Ecolodge är ett unikt ställe som tänker lite annorlunda. Här bor du i mitt i de gamla bondskogarna i trädkojor eller timrade stugor. Det finns ingen el utan du gör upp eld i kaminen och får ljus ifrån fotogenlampan. Gästerna får själv laga maten över öppen eld med härodlade grönsaker i utomhusköket. Man gör upp en brasa för att koka kaffe och bara känna närvaron från naturen. De ser inte sig själva som ett hotell utan som inspiratörer och vi vill gärna dela med sig av sina erfarenheter och få gästerna att få en ordentlig naturupplevelse och möjlighet att vara ett med naturen. Besök deras sajt.
Camp Ripan, Lappland
Camp Ripan är familjeföretaget som jobbar för att minimera negativ miljöpåverkan och vill att den arktiska natur och kulturen ska vara långsiktigt hållbar. Då anläggningen är belägen i Kiruna med hängivna fjäll i bakgrunden tar man hänsyn till miljön och det speglar deras val när de väljer leverantörer till rummen och råvaror till restaurangen Jobbar med vatten- och energibesparing, kompostering och värmeåtervinning. I spa-avdelningen bygger behandlingarna på äldre svenska och samiska läketraditioner, där björklövsskrubben är hemmagjord av björklöv, olja, salt & citron. Behandlingen tillför huden c-vitaminer, mineraler och klorofyll. Camp Ripan är även certifierade Nature´s Best som är ett nationellt kvalitetsmärke för ekoturismarrangemang på norra halvklotet. Läs mer om deras hållbarhetsarbete.
Lindeborgs Organic Farm & Retreat, Södermanland
Lindeborgs Eco Retreat strävar mot att gå bortom hållbarhet mot ett nettopositivt avtryck. De vill inte bara minska belastningen på miljön, utan bidra positivt till den bland annat genom sitt uppvärmningssystem i Ecoladan. De renar avloppet i kök, toaletter och duschar 100% biologiskt med hjälp av växter och mikrober som sen rinner ner i en damm. Ekogården är hjärtat av verksamheten med bin, höns och får, gården drivs med inspiration från permakultur och regenerativt lantbruk och så odlar de över 100 olika sorters grönsaker och bär. I sann ”från jord till bord” anda blir sedan växligheten till gourmetmat i gårdsköket. Visst blir man sugen på ett besök?
Klövsjö Stenugnsbageri
Eftersom vi bor och verkar i Sveriges vackraste by Klövsjö har vi inte gått miste om go’fikat på Klövsjö Stenugnsbageri. Men de är inte bara duktiga på att baka. De tar också mängder av hållbara beslut längs med resan, det är vi övertygade om bidrar till den goda smaken på det som lämnar bageriet. Att kommunicera hållbarhet är inte alltid det lätt men det enklaste du kan göra är iaf att skriva ner några av dina tankar och beslut och sedan dela de med världen. Här kan du läsa en kort och enkel text om hur bageriet arbetar med hållbarhet i fokus.
Eftersom vi vill fortsätta inspirera till aktiva hållbara beslut kommer den här artikeln att vara ett levande dokument som blir en del av vårt hållbarhetsarbete. Dels för att hålla oss uppdaterade men också för att sprida kunskap. Har du tips på fler företag som ska in på listan? Hör av dig vettja!
Boka föreläsning på temat ”Så kommunicerar du ditt hållbarhetsarbete”?
Vi är ofta ute och föreläser och på senare tid har det allt ofta varit på temat ”så kommunicerar du ditt hållbarhetsarbete”. Vi utlovar inspirerade case, mängder av handfasta tips och ett gäng mallar för att göra allt vi kan för att hjälpa deltagarna att ta nästa steg!
Vill du ha fler tips på hållbara resmål?
Här en bra artikel om hållbara resmål i världen och läs om deras hållbarhetsarbete.
Tack och hej!
Fjällhälsningar från Jenny & Marcus som skrivit ihop tipsen tillsammans.