Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen som språngbräda

Affärsutveckling för dryckesproducenter

I förra veckan hade jag förmånen att föreläsa på ett inspirerande event där Destination Östersund och Dryckesbua samlade dryckesproducenter från Jämtland för att prata affärsutveckling och digital marknadsföring. Diskussionerna var engagerade, utvecklingsviljan påtaglig – och givetvis kom vi in på den nya möjligheten till gårdsförsäljning som träder i kraft den 1 juni 2025.

Den nya lagstiftningen innebär en historisk förändring för småskaliga producenter av alkoholhaltiga drycker. Plötsligt öppnas dörrar till nya intäktsströmmar, direkta kundmöten och en kraftigt ökad roll i besöksnäringen. Men hur kan du som producent ta till vara på möjligheten – inte bara på gården utan också i dina digitala kanaler?

Innan vi sätter igång vill jag nämna att allt detaljer kring det nya regelverket är inte klara än men det är hög tid att börja planera så att ni kan vinna gästerna direkt när de nya lagarna träder i kraft. Här en länk till sammanfattning hos Systembolaget.

Här är våra bästa tips för att lyfta er marknadsföring till nästa steg:

1. Bygg berättelsen kring din plats och produkt

Med gårdsförsäljning knyts produkten ännu tydligare till platsen där den tillverkas. Det är en fantastisk möjlighet att jobba med storytelling: Varför just här? Vad är unikt med råvarorna? Hur smakar platsen?

Tips: Skapa en serie inlägg eller korta filmer om din gård, produktionen och människorna bakom. Låt följarna ”smaka på resan”.

2. Content marketing – utbilda och inspirera dina kunder

Eftersom försäljning bara får ske i samband med ett kunskapshöjande besök, är det perfekt att bygga vidare på detta digitalt. Tänk att ditt innehåll ska vara antingen användbart, underhållande eller engagerande för mottagaren.

Tips:

  • Skriv blogginlägg som förklarar skillnaden mellan olika ölstilar eller vintyper.
  • Dela recept på mat som passar med dina drycker.
  • Intervjua dina egna gäster efter provningar.

Att jobba med content marketing bygger förtroende – och triggar nyfikenheten inför ett besök. Läs mer om content marketing för besöksnäringen.

3. Skapa lokala samarbeten – både fysiskt och digitalt

Knyt ihop din gårdsförsäljning med andra upplevelser i regionen: lokala matproducenter, hotell och andra boenden, guider eller events. Det stärker erbjudandet för besökaren – och er synlighet tillsammans.

Tips: Gör gemensamma inlägg i sociala medier, skapa ett samlat erbjudande (t.ex. ”Bryggerivandring + middag + övernattning”) eller starta en lokal digital karta med “smakstopp” i närområdet.

4. Gör det lätt att hitta dig – och boka ett besök

Med ökad nyfikenhet kommer fler att vilja besöka din gård. Då gäller det att inte missa chansen.

Tips:

  • Se till att du finns med på Google Maps, det gör du genom att skapa (och utveckla) en Google Företagsprofil
  • Ha en uppdaterad hemsida med tydliga öppettider, bokningsmöjligheter och kontaktinformation (vi hjälper er gärna skapa/utveckla hemsidan)
  • Fundera på ett enkelt bokningssystem eller formulär, helst så att gästerna kan boka direkt online.

5. Bygg relationen före, under och efter besöket

Den fysiska gårdsförsäljningen är inte ett slutmål, se till att förlänga relationen med era besökare. Använd digitala kanaler för att hålla kontakt.

Tips:

  • Samla e-postadresser på plats (med samtycke!) och skicka ut nyhetsbrev.
  • Uppmuntra gäster att följa dig på Instagram eller Facebook (och tagga er från inlägg)
  • Skapa en kundklubb ”vinvännerna” eller ”bryggargänget” som får vara med i produktionen, bjuds in till event mm.

6. Lyft det lokala gemensamt

Under workshopen talade vi en hel del om hur man gemensamt som bransch kan skapa ett starkare köpsug för lokal dryck hos konsumenten. Det är i slutändan gästen i baren som måste efterfråga lokalt och vara beredd att betala för den upplevelsen.

Tips: Ett alternativ skulle kunna vara en lokal stämpel/gemensamt varumärke ”Drick lokalt i Jämtland” som kan få fler konsumenter att välja lokalt. Ett sånt budskap skulle kunna användas gemensamt på hemsidor, i sociala medier och kanske även i barer/restauranger/på menyer?

En ny tid för småskalighet och autentiska upplevelser

Med de nya reglerna ges småskaliga producenter en konkret möjlighet att växa. Med rätt digital närvaro, lokal förankring och passion kan gårdsförsäljningen bli mer än ett nytt försäljningssätt – det kan bli starten på ett starkare varumärke och bidra till en starkare landsbygd.

Vill du ha stöd med att paketera ditt erbjudande, hitta rätt kanalstrategi eller skapa innehåll som bygger relationer? Eller kanske boka en lokal workshop på ämnet? Hör av dig till oss på Fjällbyrån – vi brinner för att lyfta små aktörer i stora digitala landskap.

PS.

Bilden är genererad av AI, det har hänt mycket på sistone och bilderna blir idag betydligt bättre än de blev för bara en månad sedan men den är fortfarande långt från perfekt:)

Marcus Ståhl